View unanswered posts | View active topics It is currently Tue Sep 29, 2020 10:03 am



Reply to topic  [ 5 posts ] 
 Czym udekorować muffinki? 
Author Message
User avatar

Joined: Thu Mar 06, 2014 11:40 am
Posts: 129
Planuje upiec muffinki marchewkowe i chciałabym je udekorować czymś ekologicznym, lukier i polewa czekoladowa odpadają. Macie jakieś pomysły na ciekawą aranżację ich górnej części?


Wed Oct 19, 2016 7:11 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:29 pm
Posts: 55
Location: Pisz
Jeżeli nie chcesz polewać ich niczym słodkim, to możesz zrobić krem jogurtowy. Zmieszaj jogurt najlepiej grecki lub bałkański (są najgęstsze) z sokiem z połowy pomarańczy i nałóż go na wierzch. Pamiętaj, żeby ciasto na muffinkinakąłdać w mniejszej ilości, wtedy mniej wyrosną a w papilotkach będzie można utrzymać masę jogurtową. Nakąłdają ją tuż przed podaniem bo w przeciwnym wypadku wsiąknie w ciasto lub spłynie. Ostatnio posypałąm ją dodatkowo niebieskim makiem (takim suchym, klasycznym) – powstał świetny kontrast bieli jogurtu z ciemnymi ziarenkami maku.


Wed Oct 19, 2016 8:56 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:29 pm
Posts: 55
Location: Pisz
Zdrowe i naturalne posypki do ciast możesz zrobić z orzechów. Te zmielone lub potłuczone będą się trzymały tylko na polewie ale jeśli chcesz ją wyeliminować, to postaw na uprażone orzechy laskowe, które położysz na wierzchy babeczek, przed wstawieniem ich do piekarnika. Nie powinny się zapaść w cieście a jednocześnie będą świetnie prezentować się na wierzchniej części babeczki. W ramach dozwolonej dawki rozpusty, możesz delikatnie oprószyć je cukrem puder – efekt gwarantowany.


Wed Oct 19, 2016 9:41 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:42 pm
Posts: 80
Location: Sopot
Orzechy łatwo się zapadają, szczególnie jak masz rzadkie ciasto na muffinki. Lepiej użyj do ich dekoracji suszonej żurawiny jest tania (ja kupuję tutaj) http://www.bakaliowo.pl/bakaliowo-pl/zurawina-suszona-1-kg w porównaniu z orzechami i znacznie lepiej utrzymuje się na powierzchni. Pomysł z sosem jogurtowym jest świetny a gdyby tak połączyć do z serkiem mascarpone to miałby jeszcze bardziej zwartą strukturę i smak oh ten smak mascarpone. Taki sos warto przygotować wcześniej, schłodzić mocno w lodówce i smarować muffinki tuż przed podaniem, tak normalnie nożem do smarowania. Efekt jak z nowoczesnej kawiarni a bez konieczności zbyt długotrwałych przygotowań. Smacznego Wam życzę, a polewy niech odejdą w zapomnienie.


Wed Oct 19, 2016 11:10 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 5 posts ] 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron