Author |
Message |
Dominik32
Joined: Fri Aug 21, 2015 2:27 pm Posts: 30 Location: Poznań
|
Hej wszystkim, zastanawiam się jak znaleźć dobrą firmę, która zajmuje się budową domów w technologii szkieletowej. Trudno jest mi nawet powiedzieć czy to jest w Polsce jakoś popularne czy jeszcze nie… jakie macie doświadczenia?
|
Mon Nov 27, 2017 11:36 pm |
|
 |
ToMegaTherioN
Joined: Fri Aug 21, 2015 2:28 pm Posts: 44 Location: Barcin
|
myślę, że to staje się coraz bardziej popularne.:) więc i firmy budujące domy szkieletowe bardzo sprawnie się rozwijają, ale ja na Twoim miejscu szukałbym kogoś, kto ma doświadczenie i od dłuższego czasu już się tym zajmuje. Na przykład ich mogę Ci polecić: http://ratajewski.com.pl/. Ogólnie budowałem dom szkieletowy trzy lata temu, a teraz planuję jego rozbudowę. Polecam takie rozwiązania, są naprawdę bardzo elastyczne.:)
|
Tue Nov 28, 2017 12:37 am |
|
 |
kolezankaXXX
|
ja się właśnie zastanawiam z mężem nad domami szkieletowymi. To się wydaje całkiem fajną opcją, no i szybką w budowie.;) ale pewnie zawsze wszystko okazuje się dopiero w praktyce i można ocenić z perspektywy paru lat mieszkania tam…
|
Tue Nov 28, 2017 1:58 am |
|
 |
ToMegaTherioN
Joined: Fri Aug 21, 2015 2:28 pm Posts: 44 Location: Barcin
|
no, tak to jest, że jak trochę pożyjesz to wtedy zobaczysz. Ale zasadniczo zalety domów szkieletowych, o jakich się mówi, naprawdę się potwierdzają. Jak wspomniałem już, ta przebudowa, jest naprawdę łatwiej i można rozwinąć swoją wyobraźnię. Poza tym jeśli komuś się marzy dom ekologiczny to trafiłby idealnie.
|
Tue Nov 28, 2017 2:19 am |
|
 |
Dominik32
|
dzięki wam za odpowiedzi. A czy może ktoś jeszcze zna tę firmę?
|
Tue Nov 28, 2017 3:59 am |
|
 |
basowy_pomruk
Joined: Fri Aug 21, 2015 2:28 pm Posts: 24 Location: Gryfino
|
ja znam. Polecam ratajewski.com.pl, bo faktycznie mają spore doświadczenie i potrafią doradzić. Z perspektywy kogoś, kto nie zna się jakoś szaleńczo na budownictwie, wyjaśnianie technik prostymi słowami ma naprawdę ogromne znaczenie. No i jak wspomniano, te szkielety są bardzo elastyczne, wydaje mi się, że to będzie coraz bardziej modne, może nawet kiedyś wyprze tradycyjne budownictwo.
|
Tue Nov 28, 2017 5:36 am |
|
 |
Dominik32
|
a jak z kosztami? Może ktoś się wypowie?:) podobno ma być dużo taniej i w budowie, i w eksploatacji. Ale jestem ostrożny, bo nie chcę się nakręcać na góry oszczędności…
|
Tue Nov 28, 2017 8:26 am |
|
 |
basowy_pomruk
Joined: Fri Aug 21, 2015 2:28 pm Posts: 24 Location: Gryfino
|
wiesz co, szacuje się, że budowa domu jest tak około 15% tańsza, niż normalnie. A weź sobie jeszcze pod uwagę czas budowy. Używanie jest też sporo tańsze, inaczej energia się tam rozchodzi.
|
Tue Nov 28, 2017 9:25 am |
|
 |
|