View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Aug 12, 2020 4:22 am



Reply to topic  [ 9 posts ] 
 Jak zrobić plastyczną masę cukrową? 
Author Message
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:42 pm
Posts: 31
Location: Warszawa
Witam. Od pewnego czasu interesuje mnie cukiernictwo, a w szczególnosci tworzenie atrakcyjnych wizualnie i smacznych tortów. Dowiedziałam się, że dużo ciekawych możliwości ozdabiania tortów daje plastyczna masa cukrowa. Czy ktoś z Was już ją przygotowywał? Bo ja na razie nie wiem za bardzo jak ją zrobić.


Thu Jul 20, 2017 10:56 pm
Profile
User avatar

Joined: Thu Mar 06, 2014 11:36 am
Posts: 97
Przygotowanie masy plastycznej do tortów nie jest skomplikowane. Ja robię ją według sprawdzonego przepisu, do którego potrzebne jest kilka składników: cukier puder, glukoza w proszku, woda, żelatyna oraz masło. Najpierw rozpuszczam żelatynę w zimnej wodzie, a następnie dodaję glukozę. Potem taką mieszaninę podgrzewam na małym ogniu, a gdy się rozpuści, dodaję masło. Do wystudzonej mieszaniny wsypuję cukier. Wychodzi z tego masa, która powinna się lekko kleić do dłoni.


Thu Jul 20, 2017 11:18 pm
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:42 pm
Posts: 31
Location: Warszawa
Aha, ten przepis rzeczywiście nie wydaje się skomplikowany. A czy używasz jakichs barwników do barwienia masy cukrowej?


Fri Jul 21, 2017 1:26 am
Profile
User avatar

Joined: Thu Mar 06, 2014 11:36 am
Posts: 97
Tak, używam naturalnych barwników w proszku lub żelu. Odradzam natomiast stosowanie pigmentów w płynie.


Fri Jul 21, 2017 2:14 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:29 pm
Posts: 55
Location: Pisz
Ja również przygotowuję masę cukrową według takiego przepisu. Ten przepis na
plastyczną masę cukrową znalazłam w Internecie pod adresem https://www.sweetpaste.pl/jak-zrobic-plastyczna-mase-cukrowa-za-niewiel,3,6.html. Są tam podane dokładne ilości składników przewidziane na pokrycie tortu o średnicy około 25 cm. Już nie raz przygotowywałam masę cukrową zgodnie z tymi zaleceniami i zawsze mi się udawała.


Fri Jul 21, 2017 4:33 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:42 pm
Posts: 31
Location: Warszawa
Dzięki za odpowiedzi. Ten przepis na pewno mi się przyda. Niedługo będę przygotowywac tort na szóste urodziny mojej chrześnicy.


Fri Jul 21, 2017 7:23 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:42 pm
Posts: 80
Location: Sopot
Masz jeszcze możliwość użycia gotowych mas cukrowych. Takie wyroby wysokiej jakości sa do kupienia w profesjonalnym sklepie internetowym, który listę swoich produktów prezentuje na stronie internetowej https://www.sweetpaste.pl/lista-produktow,masy-cukrowe,9,2.html. Są tam dostępne masy cukrowe w róznych kolorach w bardzo przystepnych cenach. Ich stosowanie nie wymaga żadnych dodatkowych przygotowań.


Fri Jul 21, 2017 9:51 am
Profile
User avatar

Joined: Fri Aug 21, 2015 2:42 pm
Posts: 31
Location: Warszawa
Nawet nie wiedziałam, ze w sklepach można kupić gotowe masy cukrowe do tortów. Zapewne wkrótce zdecyduję się na ich zakup, chociaż na poczatek spróbuję samodzielnie wykonac plastyczną masę cukrową.


Fri Jul 21, 2017 10:08 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 9 posts ] 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron